Często zapominamy o przygotowaniu jedzenia do pracy. Zazwyczaj albo nam się nie chce, albo nie mamy pomysłu. Podajemy więc szybkie, proste, zdrowe i zarazem smaczne przepisy na lunch!
Niestety wciąż wiele osób nie bierze ze sobą jedzenia do pracy. Powód jest zazwyczaj taki sam – nie miały czasu i pomysłu na przygotowanie czegoś smacznego. Podajemy więc najlepsze pomysły na zrobienie zdrowego i szybkiego lunchu.
Wszelkiego rodzaju sałatki to najlepszy pomysł na lekki, smaczny i zarazem zdrowy lunch. Poza tym łatwo zabrać je ze sobą do pracy – wystarczy plastikowy lub szklany pojemnik. Do przygotowania sałatki z fetą i fasolką potrzebujemy:
Fasolkę gotujemy al dente. Sałatę kroimy w paski, cebulę w piórka.
Do miski wkładamy fasolkę, sałatę radicchio, cebulę oraz prażone migdały. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Przyprawiamy do smaku. Na wierzch układamy fetę i ewentualnie świeże zioła. Gotowe! I co ważne – smakuje obłędnie i ma niewiele kalorii!
Sałatka cezar jest królem wśród sałatek. Nie bez powodu cieszy się dużą popularnością – jest smaczna i dość szybko się ją przyrządza. Do jej zrobienia potrzebne są następujące składniki:
Składniki na sos:
Filet kroimy na paski, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni przez 4–5 min z każdej strony. Podczas smażenia warto skropić kurczaka oliwą, wówczas nie będzie suchy. Po usmażeniu zdejmujemy i odkładamy na talerz. Bagietkę pokrojoną w kostkę wkładamy na tę samą patelnię i smażymy, aż zrobią się grzanki.
Sos: w misce mieszamy majonez, musztardę, sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość intensywnie mieszamy do połączenia się smaków.
Sałatę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy połowę sosu. Na wierzchu układamy kurczaka i polewamy go resztą sosu. Całość posypujemy startym parmezanem oraz grzankami. Smacznego!
Nie każdy ma ochotę w ciągu dnia zjeść sałatkę czy kanapkę. Coraz popularniejsze zrobiły się gęste, pożywne i zdrowe smoothie. Jak je przyrządzić? Potrzebne będą:
Wszystkie składniki obieramy, usuwamy ewentualne pestki i wkładamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. Wierzch możemy posypać np. amarantusem ekspandowanym, który jest doskonałym źródłem białka.
Plusem smoothie jest przede wszystkim to, że można je dowolnie modyfikować i zmieniać. Jeśli wolimy nieco rzadszą formę, wówczas możemy dodać mleko czy napój np. migdałowy bądź owsiany. Niektórzy dodają też kilka łyżek jogurtu, by był bardziej pożywny.
Zdjęcie główne: Ella Olsson/unsplash.com