Unikaj grypy i przeziębień. Sprawdź, jak wzmocnić swoją odporność w ciąży

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Jesień i zima jest czasem, kiedy należy szczególnie zadbać o własną odporność. U kobiet w ciąży jest ona dużo niższa. W jaki sposób ciężarne mogą zwiększyć swoją odporność?

10 rad, jak wzmocnić odporność w ciąży

1. Ubieraj się odpowiednio do temperatury

Najczęstszym popełnianym błędem jest przegrzewanie własnego organizmu. W ciepłych ubraniach można szybko się spocić, wystarczy wtedy lekki wietrzyk i przeziębienie gotowe. Dobrym pomysłem jest ubieranie się na cebulkę; zawsze można ściągnąć dodatkową warstwę ubrań.

2. Odpowiednia ilość snu

Ilość snu wpływa na odporność. Niewyspany człowiek jest zmęczony, a jego organizm nie ma sił do walki z wirusami i bakteriami. Ciężarne dla własnego zdrowia powinny spać minimum 8 h na dobę.

3. Spacery na świeżym powietrzu

Gdy jest zimno, to większość osób nie chce się spacerować, a jest to poważny błąd. Niedotleniony organizm jest mniej odporny na wirusy i bakterie. Warto codziennie, niezależnie od temperatury i pogody, wybrać się na krótki spacer.

4. Prawidłowo zbilansowana dieta

W diecie nie powinno zabraknąć witamin i minerałów. Niezbędne do wspierania odporności są witaminy:

  • wit. A – świetnym źródłem są przetwory mleczne, jaja, masło, żółte i pomarańczowe warzywa oraz owoce; wit. A odpowiada za produkcję przeciwciał odpornościowych;
  • wit. E – można znaleźć w orzechach, olejach i pestkach; jest silnym przeciwutleniaczem;
  •  wit. D – jej źródłem są tłuste ryby; witamina ta jest niezbędna dla prawidłowej odporności organizmu;
  • wit. C– jej źródłem jest czerwona papryka, zielona pietruszka i cytrusy; jest szybko zużywana przez organizm w czasie infekcji, wspomaga walkę z wirusami i bakteriami.

Istotne dla odporności są również zdrowe tłuszcze Omega-3 i składniki mineralne:

  • selen – jego niedobór powoduje podatność organizmu na infekcje; zawarty jest w rybach, owocach morza, orzechach i produktach pełnoziarnistych;
  • cynk – bierze udział w produkcji przeciwciał odpornościowych; świetnym źródłem jest kasza gryczana, produkty pełnoziarniste, sery;
  • żelazo – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego; idealnym źródłem jest mięso, żelazo wchłania się lepiej w towarzystwie wit.C.

5. Nie lekceważ pierwszych objawów infekcji

Nieleczone przeziębienie może bardzo łatwo przerodzić się w grypę. Dlatego przy nawet najmniejszych objawach infekcji warto zacząć działać, żeby zapobiec chorobie.

6. Regularnie wietrz mieszkanie

Zamknięte i niewietrzone mieszkanie jest idealnym rajem dla wszystkich drobnoustrojów. Dlatego tak ważne jest codziennie wietrzenie mieszkania.

7. Dużo pij

Prawidłowe nawadnianie organizmu jest ważne nie tylko w lecie, ale również w zimie. Kobieta w ciąży powinna wypijać codziennie około 2 litrów wody.

8. Czosnek, naturalny antybiotyk

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, dlatego warto zaprzyjaźnić się z nim w czasie jesienno-zimowym. Pomaga białym krwinkom w walce z wirusami i bakteriami.

9. Suplementy diety

Warto się zaopatrzyć w preparaty witaminowe dla ciężarnych, które wzmacniają odporność. Przed zakupem takiego produktu należy skonsultować się z lekarzem.

10. Prawidłowa higiena

Prawidłowa higiena jest niezbędna we wspieraniu odporności. Zawsze należy pamiętać o częstym myciu rąk, wyrzucaniu zużytych chusteczek, nie używaniu tych samych kubków i sztućców, co przeziębiona osoba.

Co zagraża odporności w ciąży?

W ciąży nie należy spożywać produktów obniżających odporność, do takich należą:

  • konserwy,
  • żywność przetworzona z dodatkiem tłuszczów trans i syropem glukozowo-fruktozowym;
  • fast- foodów,
  • słodyczy,
  • produktów bardzo słonych.

Przeziębienie w ciąży, jak z nim walczyć?

Jeśli kobieta ciężarna przeziębi się, to powinna od razu wspomagać się domowymi sposobami. Bardzo ważne jest również odpowiednie nawadnianie organizmu. W walce z przeziębieniem świetnie sprawdzi się:

  • zakwas z buraków,
  • napar z kwiatów lipy z dodatkiem imbiru i miodu,
  • dodatkowa ilość wit. C w diecie.

Autor: Jonathan Smith, źródło: unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*