Jesień i zima jest czasem, kiedy należy szczególnie zadbać o własną odporność. U kobiet w ciąży jest ona dużo niższa. W jaki sposób ciężarne mogą zwiększyć swoją odporność?
10 rad, jak wzmocnić odporność w ciąży
1. Ubieraj się odpowiednio do temperatury
Najczęstszym popełnianym błędem jest przegrzewanie własnego organizmu. W ciepłych ubraniach można szybko się spocić, wystarczy wtedy lekki wietrzyk i przeziębienie gotowe. Dobrym pomysłem jest ubieranie się na cebulkę; zawsze można ściągnąć dodatkową warstwę ubrań.
2. Odpowiednia ilość snu
Ilość snu wpływa na odporność. Niewyspany człowiek jest zmęczony, a jego organizm nie ma sił do walki z wirusami i bakteriami. Ciężarne dla własnego zdrowia powinny spać minimum 8 h na dobę.
3. Spacery na świeżym powietrzu
Gdy jest zimno, to większość osób nie chce się spacerować, a jest to poważny błąd. Niedotleniony organizm jest mniej odporny na wirusy i bakterie. Warto codziennie, niezależnie od temperatury i pogody, wybrać się na krótki spacer.
4. Prawidłowo zbilansowana dieta
W diecie nie powinno zabraknąć witamin i minerałów. Niezbędne do wspierania odporności są witaminy:
- wit. A – świetnym źródłem są przetwory mleczne, jaja, masło, żółte i pomarańczowe warzywa oraz owoce; wit. A odpowiada za produkcję przeciwciał odpornościowych;
- wit. E – można znaleźć w orzechach, olejach i pestkach; jest silnym przeciwutleniaczem;
- wit. D – jej źródłem są tłuste ryby; witamina ta jest niezbędna dla prawidłowej odporności organizmu;
- wit. C– jej źródłem jest czerwona papryka, zielona pietruszka i cytrusy; jest szybko zużywana przez organizm w czasie infekcji, wspomaga walkę z wirusami i bakteriami.
Istotne dla odporności są również zdrowe tłuszcze Omega-3 i składniki mineralne:
- selen – jego niedobór powoduje podatność organizmu na infekcje; zawarty jest w rybach, owocach morza, orzechach i produktach pełnoziarnistych;
- cynk – bierze udział w produkcji przeciwciał odpornościowych; świetnym źródłem jest kasza gryczana, produkty pełnoziarniste, sery;
- żelazo – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego; idealnym źródłem jest mięso, żelazo wchłania się lepiej w towarzystwie wit.C.
5. Nie lekceważ pierwszych objawów infekcji
Nieleczone przeziębienie może bardzo łatwo przerodzić się w grypę. Dlatego przy nawet najmniejszych objawach infekcji warto zacząć działać, żeby zapobiec chorobie.
6. Regularnie wietrz mieszkanie
Zamknięte i niewietrzone mieszkanie jest idealnym rajem dla wszystkich drobnoustrojów. Dlatego tak ważne jest codziennie wietrzenie mieszkania.
7. Dużo pij
Prawidłowe nawadnianie organizmu jest ważne nie tylko w lecie, ale również w zimie. Kobieta w ciąży powinna wypijać codziennie około 2 litrów wody.
8. Czosnek, naturalny antybiotyk
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, dlatego warto zaprzyjaźnić się z nim w czasie jesienno-zimowym. Pomaga białym krwinkom w walce z wirusami i bakteriami.
9. Suplementy diety
Warto się zaopatrzyć w preparaty witaminowe dla ciężarnych, które wzmacniają odporność. Przed zakupem takiego produktu należy skonsultować się z lekarzem.
10. Prawidłowa higiena
Prawidłowa higiena jest niezbędna we wspieraniu odporności. Zawsze należy pamiętać o częstym myciu rąk, wyrzucaniu zużytych chusteczek, nie używaniu tych samych kubków i sztućców, co przeziębiona osoba.
Co zagraża odporności w ciąży?
W ciąży nie należy spożywać produktów obniżających odporność, do takich należą:
- konserwy,
- żywność przetworzona z dodatkiem tłuszczów trans i syropem glukozowo-fruktozowym;
- fast- foodów,
- słodyczy,
- produktów bardzo słonych.
Przeziębienie w ciąży, jak z nim walczyć?
Jeśli kobieta ciężarna przeziębi się, to powinna od razu wspomagać się domowymi sposobami. Bardzo ważne jest również odpowiednie nawadnianie organizmu. W walce z przeziębieniem świetnie sprawdzi się:
- zakwas z buraków,
- napar z kwiatów lipy z dodatkiem imbiru i miodu,
- dodatkowa ilość wit. C w diecie.
Autor: Jonathan Smith, źródło: unsplash.com