Często zapominamy o przygotowaniu jedzenia do pracy. Zazwyczaj albo nam się nie chce, albo nie mamy pomysłu. Podajemy więc szybkie, proste, zdrowe i zarazem smaczne przepisy na lunch!

Niestety wciąż wiele osób nie bierze ze sobą jedzenia do pracy. Powód jest zazwyczaj taki sam – nie miały czasu i pomysłu na przygotowanie czegoś smacznego. Podajemy więc najlepsze pomysły na zrobienie zdrowego i szybkiego lunchu.

1. Sałatka z fetą i fasolką szparagową

Wszelkiego rodzaju sałatki to najlepszy pomysł na lekki, smaczny i zarazem zdrowy lunch. Poza tym łatwo zabrać je ze sobą do pracy – wystarczy plastikowy lub szklany pojemnik. Do przygotowania sałatki z fetą i fasolką potrzebujemy:

  • pół kg zielonej fasolki szparagowej;
  • pół sałaty radicchio (jeśli nie mamy, może być lodowa);
  • 150–200 g fety;
  • 3 łyżki prażonych migdałów;
  • średniej wielkości czerwona cebula;
  • sok z połowy cytryny;
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz;
  • opcjonalnie estragon do posypania.

Fasolkę gotujemy al dente. Sałatę kroimy w paski, cebulę w piórka.

Do miski wkładamy fasolkę, sałatę radicchio, cebulę oraz prażone migdały. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Przyprawiamy do smaku. Na wierzch układamy fetę i ewentualnie świeże zioła. Gotowe! I co ważne – smakuje obłędnie i ma niewiele kalorii!

2. Sałatka cezar – klasyk, który zawsze dobrze smakuje

Sałatka cezar jest królem wśród sałatek. Nie bez powodu cieszy się dużą popularnością – jest smaczna i dość szybko się ją przyrządza. Do jej zrobienia potrzebne są następujące składniki:

  • 350 g fileta z kurczaka;
  • pół główki sałaty rzymskiej;
  • 8 łyżek startego parmezanu;
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek;
  • bagietka.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu;
  • ząbek czosnku;
  • mała łyżeczka musztardy;
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Filet kroimy na paski, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni przez 4–5 min z każdej strony. Podczas smażenia warto skropić kurczaka oliwą, wówczas nie będzie suchy. Po usmażeniu zdejmujemy i odkładamy na talerz. Bagietkę pokrojoną w kostkę wkładamy na tę samą patelnię i smażymy, aż zrobią się grzanki.

Sos: w misce mieszamy majonez, musztardę, sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość intensywnie mieszamy do połączenia się smaków.

Sałatę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy połowę sosu. Na wierzchu układamy kurczaka i polewamy go resztą sosu. Całość posypujemy startym parmezanem oraz grzankami. Smacznego!

3.A może smoothie?

Nie każdy ma ochotę w ciągu dnia zjeść sałatkę czy kanapkę. Coraz popularniejsze zrobiły się gęste, pożywne i zdrowe smoothie. Jak je przyrządzić? Potrzebne będą:

  • 150 g ananasa;
  • 200 ml soku jabłkowego (mogą być też całe jabłka);
  • banan średniej wielkości;
  • opcjonalnie – amarantus ekspandowany.

Wszystkie składniki obieramy, usuwamy ewentualne pestki i wkładamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. Wierzch możemy posypać np. amarantusem ekspandowanym, który jest doskonałym źródłem białka.

Plusem smoothie jest przede wszystkim to, że można je dowolnie modyfikować i zmieniać. Jeśli wolimy nieco rzadszą formę, wówczas możemy dodać mleko czy napój np. migdałowy bądź owsiany. Niektórzy dodają też kilka łyżek jogurtu, by był bardziej pożywny.

Zdjęcie główne: Ella Olsson/unsplash.com

Napisz komentarz